Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Καλαμωτή

Η Καλαμωτή είναι ένα χωριό της νότιας Χίου. Βρίσκεται σε απόσταση περίπoυ 21 χιλιομέτρων από την πόλη και έχει περίπου 700 μόνιμους κατοίκους.

Ο παλιός, μεσαιωνικός οικισμός της Καλαμωτής πήρε τη μορφή του την περίοδο Γενοβέζικη περίοδο (14ος - 16ος αιώνας) και προήλθε από τη συνένωση διάσπαρτων μικρών γειτονικών χωριών. Ο κύριος σκοπός της δημιουργίας του χωριού ήταν η άμυνα ώστε να αντιμετωπισθούν οι επιδρομές των πειρατών εκείνης της εποχής, γι΄ αυτό και το χωριό ήταν αθέατο από τη θάλασσα και αρχιτεκτονικά έμοιαζε με οχυρό.

Κύρια στοιχεία της αρχιτεκτονικής της παλαιάς Καλαμωτής ήταν τα διόροφα λιθόκτιστα σπίτια, οι συνεχείς λιθόκτιστες προσόψεις των κατοικιών, οι στενοί δρόμοι, η απουσία δένδρων και το συνεχές τείχος περιμετρικά. Αυτή η οργάνωση του χωριού εξασφάλιζε την άμυνα του. Τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία είναι ορατά και σήμερα στους επισκέπτες του παλιού οικισμού.

Τα κυριότερα αξιοθέατα του χωριού, εκτός από τον παλαιό οικισμό με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, είναι οι εκκλησίες που βρίσκονται εντός και εκτός του χωριού, οι δύο βίγλες στους λόφους Ανατολικά και δυτικά (μέρος της άμυνας της Καλαμωτής κατά την περίοδο της Γενουατοκρατίας), και η εκκλησία του προφήτη Ηλία με την υπέροχη θέα.

Kalamoti
Location

38.233136441235, 26.045660466806

Kalamoti

Κοντινά μέρη