Χίος ~ Η μυροβόλος

Παραλίες

Javascript is required to view this map.

Το Λιθί είναι μία από τις πιο γνωστές παραλίες της δυτικής Χίου. Βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη και κοντά στο ομώνυμο χωριό. Η παραλία είναι αμμώδης και χαρακτηρίζεται από τα ρηχά, καθαρά της νερά. Είναι ιδανική για ηλιοθεραπεία και παιχνίδια στην άμμο.

Η παραλία του Καρφά είναι η κεντρική παραλία του ομώνυμου οικισμού της Χίου, που βρίσκεται 6 χμ νότια της πρωτεύουσας. Η περιοχή πιθανότατα οφείλει το όνομά της στην Ομηρική λέξη "καρφαλέος", που σημαίνει ξηρός, στεγνός. Βέβαια, στην πραγματικότητα ο Καρφάς σφύζει από ζωή, αφού πρόκειται για μία από τις πιο τουριστικές περιοχές του νησιού.

Η παραλία των Γλάρων βρίσκεται 10 χιλιόμετρα περίπου βόρεια της πόλης της Χίου, ανάμεσα στο Βροντάδο και το χωριό Παντουκιός. Πρόκειται για έναν μικρό κόλπο, που αποτελεί τον χειμώνα καταφύγιο γλάρων, εξού και το όνομά της.

Τα Μαύρα Βόλια είναι μία ξεχωριστή παραλία που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Το χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι τα ολόμαυρα βότσαλά της, αποτέλεσμα έκρηξης κοντινού ηφαιστείου που είχε γίνει στην αρχαιότητα.

Η παραλία, γνωστή και ως Μαύρος γιαλός, βρίσκεται νοτιοδυτικά, 30 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη και δίπλα στο χωριό Εμπορειός.

Η παραλία της Κώμης βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, 25 χμ μακριά από την πόλη και μόλις 4 χμ από το χωριό της Καλαμωτής. Πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες και δημοφιλείς παραλίες του νησιού.

Το Τηγάνι είναι μία από τις λιγότερο γνωστές παραλίες της Χίου. Βρίσκεται στη δυτική ακτή του νησιού.

Οδηγώντας από την πόλη της Χίου προς το χωριό Σιδηρούντα, μία παράκαμψη προς τα δυτικά (χωματόδρομος) μας οδηγεί εδώ. Το όνομα της παραλίας προέρχεται από το ιδιαίτερα στρογγυλό της σχήμα.

Ο Μάναγρος είναι μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Χίου αφού έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρα. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, κοντά στη Βολισσό.

Αποτελείται από χοντρή άμμο και βότσαλα. Τα κρύα, κρυστάλινα νερά είναι το κύριο χαρακτηριστικό της θάλασσας σε αυτήν την πλευρά του νησιού.

Η παραλία του Γιόσωνα βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα Καρδάμυλα και δίπλα στην παραλία του Ναγού. Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία με λεία βότσαλα, ανοικτή στο Αιγαίο πέλαγος, με νερά πεντακάθαρα, κρυστάλλινα αλλά και κρύα.

Η παραλία της Αγίας Φωτεινής (ή Αγία Φωτιά όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι) βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, 11 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Η παραλία είναι γεμάτη βότσαλα, ιδανική για όσους αντιπαθούν την άμμο. Τα νερά της είναι κρύα, βαθιά και κρυστάλλινα.