Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αξιοθέατα

Στη Χίο θα βρείτε αξιοθέατα ικανά να μαγέψουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη: Μουσεία, κάστρα, αρχαιολογικοί χώροι, ναοί, σπήλαια περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Εξερευνώντας τα θα διαπιστώσετε οτι το νησί αποτελεί έναν τόπο πλούσιο σε ιστορία, μνήμες, εικόνες, ιστορικούς τόπους.

Archaeological Museum of Chios

Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου εγκαινιάστηκε το 1977 και περιλαμβάνει πάνω από 1200 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακών χώρων με εκθέματα που αφορούν την ιστορία της Χίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το 1987 το Μουσείο έκλεισε λόγω οικοδομικών προβλημάτων και επαναλειτούργησε το 1999.

Cave of Agio Galas

Σπήλαιο Αγίου Γάλακτος


Το Σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος είναι ένα από τα δύο επισκέψιμα σπήλαια της Χίου (το άλλο είναι αυτό των Ολύμπων). Πρόκειται ουσιαστικά για δύο σπήλαια, το ένα πάνω από το άλλο. Το κατώτερο εκτείνεται σε μεγάλη έκταση και έχει σημαντικό λιθωματικό διάκοσμο. Το από πάνω είναι αβαθές και στο στόμιό του είναι κτισμένο το εκκλησάκι της Αγιογαλούσαινας.

Byzantine Museum of Chios

Βυζαντινό Μουσείο Χίου


Το Βυζαντινό Μουσείο Χίου βρίσκεται στην πόλη της Χίου δίπλα στην κεντρική πλατεία (Βουνακίου) και λειτουργεί από το 1980.

Το ίδιο το κτίριο του μουσείου παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για οθωμανικό τέμενος, ονομαζόμενο Μετζιτιέ Τζαμί,

Chios Castle

Κάστρο της Χίου


Το Κάστρο της Χίου (γνωστό και ως Φρούριο) βρίσκεται βόρεια του κέντρου της πόλης. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού και αναπόσπαστο μέρος της πόλης όχι μόνο πολεοδομικά, αλλά και ιστορικά. Γι' αυτό άλλωστε εξακολουθεί να κατοικείται μέχρι τις μέρες μας, αποτελώντας ένα ζωντανό τμήμα της.

Agiasmata spa

Ιαματικές πηγές Αγιασμάτων


Τα Αγιάσματα βρίσκονται στη βόρεια Χίο και είναι γνωστά για τα ιαματικά λουτρά τους και τις υδροθεραπείες. Οι εγκαταστάσεις τους περιλαμβάνουν το υδροθεραπευτήριο και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Panagia Krina

Ναός Παναγίας "Κρήνας"


Ο ναός της Παναγίας βρίσκεται στην αγροτική περιφέρεια των Βαβύλων, στην κεντρική Χίο. Στη θέση όπου ιδρύθηκε ο ναός υπάρχει πηγή με άφθονο νερό, στην οποία οφείλεται η προσωνυμία του μνημείου, "Κρήνα".

Cave of Olympi

Σπήλαιο των Ολύμπων Χίου


Το σπήλαιο των Ολύμπων (ή αλλιώς και σπήλαιο Συκιάς) βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, κοντά στο χωριό Ολύμποι και όχι μακριά από τα χωριά Πυργί και Μεστά. Το 1985 εξερευνήθηκε από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και από το 2003 είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Nea Moni monastery

Νέα Μονή


Η Νέα Μονή της Χίου είναι ένα παλαιό ιστορικό μοναστήρι, που ιδρύθηκε το 1042 μ.Χ. και είναι γνωστό παγκοσμίως για τα εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτά του. Εορτάζει κατά την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (23 Αυγούστου). Το 1990 ανακηρύχθηκε μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το μοναστήρι αφιερώθηκε στην Κοίμηση της Θεοτόκου και καλύπτει μια έκταση 17000 τετραγωνικών μέτρων περίπου. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού.