Χίος ~ Η μυροβόλος

Αξιοθέατα

Javascript is required to view this map.

Στη Χίο θα βρείτε αξιοθέατα ικανά να μαγέψουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη: Μουσεία, κάστρα, αρχαιολογικοί χώροι, ναοί, σπήλαια περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Εξερευνώντας τα θα διαπιστώσετε οτι το νησί αποτελεί έναν τόπο πλούσιο σε ιστορία, μνήμες, εικόνες, ιστορικούς τόπους.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου εγκαινιάστηκε το 1977 και περιλαμβάνει πάνω από 1200 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακών χώρων με εκθέματα που αφορούν την ιστορία της Χίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το 1987 το Μουσείο έκλεισε λόγω οικοδομικών προβλημάτων και επαναλειτούργησε το 1999.

Το Σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος είναι ένα από τα δύο επισκέψιμα σπήλαια της Χίου (το άλλο είναι αυτό των Ολύμπων). Πρόκειται ουσιαστικά για δύο σπήλαια, το ένα πάνω από το άλλο. Το κατώτερο εκτείνεται σε μεγάλη έκταση και έχει σημαντικό λιθωματικό διάκοσμο. Το από πάνω είναι αβαθές και στο στόμιό του είναι κτισμένο το εκκλησάκι της Αγιογαλούσαινας.

Το Βυζαντινό Μουσείο Χίου βρίσκεται στην πόλη της Χίου δίπλα στην κεντρική πλατεία (Βουνακίου) και λειτουργεί από το 1980.

Το ίδιο το κτίριο του μουσείου παρουσιάζει ενδιαφέρον. Πρόκειται για οθωμανικό τέμενος, ονομαζόμενο και Μετζιτιέ Τζαμί, που κτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, με χορηγία του σουλτάνου Αβδούλ Μετζίτ.

Το Κάστρο της Χίου (γνωστό και ως Φρούριο) βρίσκεται βόρεια του κέντρου της πόλης. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού και αναπόσπαστο μέρος της πόλης όχι μόνο πολεοδομικά, αλλά και ιστορικά. Γι' αυτό άλλωστε εξακολουθεί να κατοικείται μέχρι τις μέρες μας, αποτελώντας ένα ζωντανό τμήμα της.

Τα Αγιάσματα βρίσκονται στη βόρεια Χίο και είναι γνωστά για τα ιαματικά λουτρά τους και τις υδροθεραπείες. Οι εγκαταστάσεις τους περιλαμβάνουν το υδροθεραπευτήριο και ενοικιαζόμενα δωμάτια

Οι ιαματικές πηγές αναβλύζουν κοντά στην παραλία και παρουσιάζουν σημαντική κίνηση την καλοκαιρινή σεζόν.

Ο ναός της Παναγίας βρίσκεται στην αγροτική περιφέρεια των Βαβύλων, στην κεντρική Χίο. Στη θέση όπου ιδρύθηκε ο ναός υπάρχει πηγή με άφθονο νερό, στην οποία οφείλεται η προσωνυμία του μνημείου, "Κρήνα".

Το σπήλαιο των Ολύμπων (ή αλλιώς και σπήλαιο Συκιάς) βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, κοντά στο χωριό Ολύμποι και όχι μακριά από τα χωριά Πυργί και Μεστά. Το 1985 εξερευνήθηκε από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και από το 2003 είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Η Νέα Μονή της Χίου είναι ένα παλαιό ιστορικό μοναστήρι, που ιδρύθηκε το 1042 μ.Χ. και είναι γνωστό παγκοσμίως για τα εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτά του. Εορτάζει κατά την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (23 Αυγούστου). Το 1990 ανακηρύχθηκε μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.