Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου εγκαινιάστηκε το 1977 και περιλαμβάνει πάνω από 1200 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακών χώρων με εκθέματα που αφορούν την ιστορία της Χίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το 1987 το Μουσείο έκλεισε λόγω οικοδομικών προβλημάτων και επαναλειτούργησε το 1999.

Πληροφορίες για Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου
Τηλέφωνο: +30 22710 44239, 44560, 44650

Η μόνιμή έκθεση του Μουσείου έχει τίτλο "Χίος τ'ενάλος, πόλις Οινοπίωνος" και περιλαμβάνει δείγματα από την καθημερινή ζωή και την τέχνη των κατοίκων της Χίου από τη Νεολιθική Περίοδο ως και τη ρωμαϊκή περίοδο. Τα εκθέματα της κύριας έκθεσης περιλαμβάνουν ακόμη δείγματα κοροπλαστικής και γλυπτά (αγάλματα, πορτραίτα, ανάγλυφα), επιτύμβιες στήλες και επιγραφές, δείγματα κεραμικής και μεταλλοτεχνίας από την αρχαϊκή ως και τη ρωμαϊκή περίοδο αλλά και σημαντικά δείγματα αρχιτεκτονικής.

Η παροδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου βρίσκεται στον τρίτο όροφο και έχει τίτλο "Τα Ψαρά στην Αρχαιότητα". Περιλαμβάνει τα ευρήματα του μυκηναϊκού νεκροταφείου, από τα Ψαρά (περιοχή Αρχοντίκι). Επίσης περιλαμβάνει διακοσμημένα αγγεία, πολυτελείς χάντρες, πλούσια χρυσά κοσμήματα από φαγεντιανή και υαλόμαζα, ειδώλια σε σχήμα Φ και πολλά κτερίσματα.

Τα εκθέματα του Μουσείου προέρχονται από σωστικές ανασκαφές της Εφορείας σε οικόπεδα ιδιωτών και δημόσια, από τις συστηματικές ανασκαφές της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής στο Εμποριό, στα Φανά, στο Άγιο Γάλας, στα Δότια και στον Κοφινά, από τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας στο Ριζάρι και στα Φανά, από περισυλλογή του έκτακτου επιμελητή Στεφάνου και από παραδόσεις ιδιωτών.

Archaeological Museum of Chios
Archaeological Museum of Chios
Archaeological Museum of Chios
Archaeological Museum of Chios
Location

38.364633640173, 26.139006614685

Archaeological Museum of Chios

Κοντινά μέρη