Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Χωριά

Τα χωριά της Χίου είναι πάνω από 60 σε αριθμό και είναι διασκορπισμένα σε κάθε γωνιά του νησιού. Γεωγραφικά χωρίζονται σε Νοτιόχωρα, Βορειόχωρα και στα χωριά της κεντρικής Χίου, αν και το καθένα από αυτά έχει το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Το Νοτιόχωρα είναι και γνωστά ως Μαστιχοχώρια, μιας και στο νότιο τμήμα του νησιού ευδοκιμεί ο μαστιχοφόρος σχίνος. Το χωριά σε αυτό το τμήμα του νησιού έχουν συνήθως περισσότερο μόνιμο πληθυσμό από τα υπόλοιπα. Στα Νοτιόχωρα περιλαμβάνονται τα μεσαιωνικά καστροχώρια που εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική τους, αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων.

Στην κεντρική Χίο βρίσκονται τα Καμπόχωρα, με την εύφορη Καμπούσικη γη, τα χωριά που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού, όπως οι Καρυές, αλλά και μεσαιωνικά χωριά όπως ο Ανάβατος και τα Αυγώνυμα.

Τα Βορειόχωρα είναι περισσότερο απομονωμένα και "σκαρφαλωμένα" στο ορεινό τμήμα του νησιού. Περιλαμβάνουν τη Βολισσό και πολλά άλλα μικρότερα χωριά και διακρίνονται για τις φυσικές ομορφιές τους.

Pyrgi

Πυργί


Το Πυργί είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της νότιας Χίου, που βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη. Πρόκειται για ένα χωριό-κάστρο, το οποίο διατηρεί αναλλοίωτο το μεσαιωνικό του χαρακτήρα μέχρι και σήμερα.

Mesta

Μεστά


Τα Μεστά είναι ένα μεσαιωνικό χωριό-κάστρο και από τα πιο όμορφα "μαστιχοχώρια" της Χίου. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 35 χλμ. από την πόλη. Έχει αναδειχθεί διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, φρουριακού τύπου, που παραμένει αναλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων, το καθιστούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά χωριά του νησιού.

Viki

Βίκι


Το Βίκι είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της βόρειας Χίου, σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη. Είναι χτισμένο στη βόρεια πλαγιά του υψηλότερου βουνού της Χίου, του Πελινναίου, σε υψόμετρο περίπου 360 μέτρων. Από την θάλασσα απέχει περίπου 2,5 χιλιόμετρα.

Kalamoti

Καλαμωτή


Η Καλαμωτή είναι ένα χωριό της νότιας Χίου. Βρίσκεται σε απόσταση περίπoυ 21 χιλιομέτρων από την πόλη και έχει περίπου 700 μόνιμους κατοίκους.

Ο παλιός, μεσαιωνικός οικισμός της Καλαμωτής πήρε τη μορφή του την περίοδο Γενοβέζικη περίοδο (14ος - 16ος αιώνας) και προήλθε από τη συνένωση διάσπαρτων μικρών γειτονικών χωριών.

Kipouries

Κηπουριές


Οι Κηπουριές είναι ένα μικρό γραφικό χωριό της Βόρειας Χίου που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 36 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου.

Οι Κηπουριές βρίσκονται στους πρόποδες του Πελινναίου, του μεγαλύτερου βουνού της Χίου.

Kardamyla

Καρδάμυλα


Τα Καρδάμυλα είναι ένα χωριό της βορειοανατολικής Χίου, σχεδόν 30 χιλιόμετρα μακρυά από την πόλη, με περίπου 2000 κατοίκους. Βρίσκονται κτισμένα στην ίδια θέση με την αρχαία πόλη Καρδαμύλη, από την οποία κρατούν σχεδόν ανέπαφο το όνομά της. Τα παλαιά Καρδάμυλα περιγράφονται από τον Θουκιδίδη.

Lagada

Λαγκάδα


Η Λαγκάδα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στο βορειο-ανατολικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 17 χλμ από την πόλη της Χίου. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου και σε αυτήν κατοικούν περίπου 2000 κάτοικοι. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ναυτικοί ή ψαράδες.

Armolia

Αρμόλια


Τα Αρμόλια είναι χωριό της νότιας Χίου, που βρίσκονται σε μια εύφορη κοιλάδα σε απόσταση 22 χιλιομέτρων περίπου από την πόλη της Χίου. Τα Αρμόλια αριθμούν περίπου 500 μόνιμους κατοίκους. Κοντινότερα χωριά είναι η Καλαμωτή, το Πυργί και η Βέσσα.

Anavatos

Ανάβατος


Ο Ανάβατος είναι ένα επιβλητικό μεσαιωνικό χωριό, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού της Χίου. Απέχει 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων περίπου, πάνω σε έναν λόφο με απόκρημνες πλαγιές, προσβάσιμος από ένα μόνο σημείο (βόρεια).

Sidirounta

Σιδηρούντα


Η Σιδηρούντα (ή αλλιώς και Σιδερούντα) είναι ένα χωριό που βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος της Χίου, σε απόσταση 37 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου. Είναι χτισμένη στην κορυφή ενός λόγου, ενώ από το χωριό φαίνονται τα δυτικά παράλια της Χίου.

Volissos

Βολισσός


Η Βολισσός είναι ένα χωριό που βρίσκεται 40 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και είναι το μεγαλύτερο της Βορειοδυτικής Χίου με 500 μόνιμους κατοίκους. Πρόκειται για ένα χωριό αρκετά αναπτυγμένο τουριστικά.