Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Χάρτης της Χίου

Παλιά μεταλλεία αντιμονίου στην Κέραμο

Τα παλιά μεταλλεία αντιμονίου της Χίου βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, κοντά στο χωριό Κέραμος. Η εξόρυξη του αντιμονίου (και αντιμονίτη) έγινε σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους: Από το 1880 μέχρι το 1890 ήταν η πρώτη, και από το 1950 μέχρι το 1952 η δεύτερη. Αν και έχουν απομείνει μόνο ερείπια από τα ορυχεία, τα γραφεία και τις αποθήκες, το μέρος αξίζει σίγουρα μία επίσκεψη.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου εγκαινιάστηκε το 1977 και περιλαμβάνει πάνω από 1200 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακών χώρων με εκθέματα που αφορούν την ιστορία της Χίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το 1987 το Μουσείο έκλεισε λόγω οικοδομικών προβλημάτων και επαναλειτούργησε το 1999.

Σημείωση: το Μουσείο παραμένει προς το παρόν κλειστό για ανακατασκευή.

Σπήλαιο Αγίου Γάλακτος

Το Σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος είναι ένα από τα δύο επισκέψιμα σπήλαια της Χίου (το άλλο είναι αυτό των Ολύμπων). Πρόκειται ουσιαστικά για δύο σπήλαια, το ένα πάνω από το άλλο. Το κατώτερο εκτείνεται σε μεγάλη έκταση και έχει σημαντικό λιθωματικό διάκοσμο. Το από πάνω είναι αβαθές και στο στόμιό του είναι κτισμένο το εκκλησάκι της Αγιογαλούσαινας.

Βυζαντινό Μουσείο Χίου

Το Βυζαντινό Μουσείο Χίου βρίσκεται στην πόλη της Χίου δίπλα στην κεντρική πλατεία (Βουνακίου) και λειτουργεί από το 1980.

Το ίδιο το κτίριο του μουσείου παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για οθωμανικό τέμενος, ονομαζόμενο Μετζιτιέ Τζαμί,

Κάστρο της Χίου

Το Κάστρο της Χίου (γνωστό και ως Φρούριο) βρίσκεται βόρεια του κέντρου της πόλης. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού και αναπόσπαστο μέρος της πόλης όχι μόνο πολεοδομικά, αλλά και ιστορικά. Γι' αυτό άλλωστε εξακολουθεί να κατοικείται μέχρι τις μέρες μας, αποτελώντας ένα ζωντανό τμήμα της.

Ιαματικές πηγές Αγιασμάτων

Τα Αγιάσματα βρίσκονται στη βόρεια Χίο και είναι γνωστά για τα ιαματικά λουτρά τους και τις υδροθεραπείες. Οι εγκαταστάσεις τους περιλαμβάνουν το υδροθεραπευτήριο και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ναός Παναγίας "Κρήνας"

Ο ναός της Παναγίας βρίσκεται στην αγροτική περιφέρεια των Βαβύλων, στην κεντρική Χίο. Στη θέση όπου ιδρύθηκε ο ναός υπάρχει πηγή με άφθονο νερό, στην οποία οφείλεται η προσωνυμία του μνημείου, "Κρήνα".

Σπήλαιο των Ολύμπων Χίου

Το σπήλαιο των Ολύμπων (ή αλλιώς και σπήλαιο Συκιάς) βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, κοντά στο χωριό Ολύμποι και όχι μακριά από τα χωριά Πυργί και Μεστά. Το 1985 εξερευνήθηκε από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και από το 2003 είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Λιθί

Το Λιθί είναι μία από τις πιο γνωστές παραλίες της δυτικής Χίου. Βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη και κοντά στο ομώνυμο χωριό. Η παραλία είναι αμμώδης και χαρακτηρίζεται από τα ρηχά, καθαρά της νερά. Είναι ιδανική για ηλιοθεραπεία και παιχνίδια στην άμμο.

Καρφάς

Η παραλία του Καρφά είναι η κεντρική παραλία του ομώνυμου οικισμού της Χίου, που βρίσκεται 6 χμ νότια της πρωτεύουσας. Η περιοχή πιθανότατα οφείλει το όνομά της στην Ομηρική λέξη "καρφαλέος", που σημαίνει ξηρός, στεγνός. Βέβαια, στην πραγματικότητα ο Καρφάς σφύζει από ζωή, αφού πρόκειται για μία από τις πιο τουριστικές περιοχές του νησιού.

Παραλία των Γλάρων

Η παραλία των Γλάρων βρίσκεται 10 χιλιόμετρα περίπου βόρεια της πόλης της Χίου, ανάμεσα στο Βροντάδο και το χωριό Παντουκιός. Πρόκειται για έναν μικρό κόλπο, που αποτελεί τον χειμώνα καταφύγιο γλάρων, εξού και το όνομά της.

Ο βυθός της είναι αμμώδης και τα νερά της γαλαζοπράσινα, λόγω της πηγής γλυκού νερού που αναβλύζει από το βουνό στη θάλασσα.

Μαύρα Βόλια

Τα Μαύρα Βόλια είναι μία ξεχωριστή παραλία που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Το χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι τα ολόμαυρα βότσαλά της, αποτέλεσμα έκρηξης κοντινού ηφαιστείου που είχε γίνει στην αρχαιότητα.

Η παραλία, γνωστή και ως Μαύρος γιαλός, βρίσκεται νοτιοδυτικά, 30 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη και δίπλα στο χωριό Εμπορειός.

Κώμη

Η παραλία της Κώμης βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, 25 χμ μακριά από την πόλη και μόλις 4 χμ από το χωριό της Καλαμωτής. Πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες και δημοφιλείς παραλίες του νησιού.

Η Κώμη είναι αμμώδης, με πεντακάθαρα νερά. Επιπλέον, η παραλία είναι οργανωμένη - θα βρείτε άφθονες ομπρέλες και ξαπλώστρες - ενώ στην περιοχή υπάρχουν πολλά καταλύματα, καφέ-μπαρ και ταβέρνες.

Τηγάνι

Το Τηγάνι είναι μία από τις λιγότερο γνωστές παραλίες της Χίου. Βρίσκεται στη δυτική ακτή του νησιού.

Οδηγώντας από την πόλη της Χίου προς το χωριό Σιδηρούντα, μία παράκαμψη προς τα δυτικά (χωματόδρομος) μας οδηγεί εδώ. Το όνομα της παραλίας προέρχεται από το ιδιαίτερα στρογγυλό της σχήμα.

Μάναγρος

Ο Μάναγρος είναι μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Χίου αφού έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρα. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, κοντά στη Βολισσό.

Αποτελείται από χοντρή άμμο και βότσαλα. Τα κρύα, κρυστάλινα νερά είναι το κύριο χαρακτηριστικό της θάλασσας σε αυτήν την πλευρά του νησιού.

Γιόσωνας

Η παραλία του Γιόσωνα βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα Καρδάμυλα και δίπλα στην παραλία του Ναγού. Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία με λεία βότσαλα, ανοικτή στο Αιγαίο πέλαγος, με νερά πεντακάθαρα, κρυστάλλινα αλλά και κρύα.

Πυργί

Το Πυργί είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της νότιας Χίου, που βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη. Πρόκειται για ένα χωριό-κάστρο, το οποίο διατηρεί αναλλοίωτο το μεσαιωνικό του χαρακτήρα μέχρι και σήμερα.

Μεστά

Τα Μεστά είναι ένα μεσαιωνικό χωριό-κάστρο και από τα πιο όμορφα "μαστιχοχώρια" της Χίου. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 35 χλμ. από την πόλη. Έχει αναδειχθεί διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, φρουριακού τύπου, που παραμένει αναλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων, το καθιστούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά χωριά του νησιού.

Βίκι

Το Βίκι είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της βόρειας Χίου, σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη. Είναι χτισμένο στη βόρεια πλαγιά του υψηλότερου βουνού της Χίου, του Πελινναίου, σε υψόμετρο περίπου 360 μέτρων. Από την θάλασσα απέχει περίπου 2,5 χιλιόμετρα.

Καλαμωτή

Η Καλαμωτή είναι ένα χωριό της νότιας Χίου. Βρίσκεται σε απόσταση περίπoυ 21 χιλιομέτρων από την πόλη και έχει περίπου 700 μόνιμους κατοίκους.

Ο παλιός, μεσαιωνικός οικισμός της Καλαμωτής πήρε τη μορφή του την περίοδο Γενοβέζικη περίοδο (14ος - 16ος αιώνας) και προήλθε από τη συνένωση διάσπαρτων μικρών γειτονικών χωριών.

Κηπουριές

Οι Κηπουριές είναι ένα μικρό γραφικό χωριό της Βόρειας Χίου που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 36 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου.

Οι Κηπουριές βρίσκονται στους πρόποδες του Πελινναίου, του μεγαλύτερου βουνού της Χίου.

Καρδάμυλα

Τα Καρδάμυλα είναι ένα χωριό της βορειοανατολικής Χίου, σχεδόν 30 χιλιόμετρα μακρυά από την πόλη, με περίπου 2000 κατοίκους. Βρίσκονται κτισμένα στην ίδια θέση με την αρχαία πόλη Καρδαμύλη, από την οποία κρατούν σχεδόν ανέπαφο το όνομά της. Τα παλαιά Καρδάμυλα περιγράφονται από τον Θουκιδίδη.

Λαγκάδα

Η Λαγκάδα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στο βορειο-ανατολικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 17 χλμ από την πόλη της Χίου. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου και σε αυτήν κατοικούν περίπου 2000 κάτοικοι. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ναυτικοί ή ψαράδες.

Αρμόλια

Τα Αρμόλια είναι χωριό της νότιας Χίου, που βρίσκονται σε μια εύφορη κοιλάδα σε απόσταση 22 χιλιομέτρων περίπου από την πόλη της Χίου. Τα Αρμόλια αριθμούν περίπου 500 μόνιμους κατοίκους. Κοντινότερα χωριά είναι η Καλαμωτή, το Πυργί και η Βέσσα.

Ανάβατος

Ο Ανάβατος είναι ένα επιβλητικό μεσαιωνικό χωριό, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού της Χίου. Απέχει 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων περίπου, πάνω σε έναν λόφο με απόκρημνες πλαγιές, προσβάσιμος από ένα μόνο σημείο (βόρεια).

Σιδηρούντα

Η Σιδηρούντα (ή αλλιώς και Σιδερούντα) είναι ένα χωριό που βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος της Χίου, σε απόσταση 37 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου. Είναι χτισμένη στην κορυφή ενός λόγου, ενώ από το χωριό φαίνονται τα δυτικά παράλια της Χίου.

Βολισσός

Η Βολισσός είναι ένα χωριό που βρίσκεται 40 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και είναι το μεγαλύτερο της Βορειοδυτικής Χίου με 500 μόνιμους κατοίκους. Πρόκειται για ένα χωριό αρκετά αναπτυγμένο τουριστικά.

Νέα Μονή

Η Νέα Μονή της Χίου είναι ένα παλαιό ιστορικό μοναστήρι, που ιδρύθηκε το 1042 μ.Χ. και είναι γνωστό παγκοσμίως για τα εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτά του. Εορτάζει κατά την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (23 Αυγούστου). Το 1990 ανακηρύχθηκε μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το μοναστήρι αφιερώθηκε στην Κοίμηση της Θεοτόκου και καλύπτει μια έκταση 17000 τετραγωνικών μέτρων περίπου. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού.

Αγία Φωτιά

Η παραλία της Αγίας Φωτεινής (ή Αγία Φωτιά όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι) βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, 11 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Η παραλία είναι γεμάτη βότσαλα, ιδανική για όσους αντιπαθούν την άμμο. Τα νερά της είναι κρύα, βαθιά και κρυστάλλινα.

Ο οικισμός της Αγίας Φωτιάς είναι παραθεριστικός, ενώ η παραλία έχει ναυαγοσώστη, ομπρέλες, ξαπλώστρες και κάποια θαλάσσια σπορ. Η περιοχή διαθέτει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και καφετέριες καθώς επίσης και αρκετά εστιατόρια και ταβέρνες.