Χίος ~ Η μυροβόλος

Γενικές πληροφορίες

Γενικές πληροφορίες για την Χίο

Από την Χίο κατάγονται πολλοί πολιτικοί, καλλιτέχνες και διανοούμενοι της σύγχρονης και αρχαίας ιστορίας. Μερικοί διάσημοι Χιώτες είναι:

Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, "ο εξ απορρήτων"(1641 - 1709). Ήταν σημαντικός Φαναριώτης ιατρός και διπλωμάτης του 17ου αιώνα. Τρισέγγονός του ήταν ο γνωστός πολιτικός στην Ελληνική Επανάσταση και μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος.

Μαστίχα της Χίου ονομάζεται η αρωματική φυσική ρητίνη που εξάγεται από το φυτό της μαστίχας (που ονομάζεται αλλιώς και μαστιχόδεντρο, σκίνος ή και σχοίνος). Το φυτό της μαστίχας είναι ένα είδος θάμνου, που ευδοκιμεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Όμως, αν και οι υπόλοιποι σκίνοι μοιάζουν πολύ με τους σκίνους της Χίου, παράγουν ελάχιστα ή καθόλου μαστίχα.

Σύμφωνα με ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορα μέρη του νησιού, η Χίος ήταν κατοικήσιμη από το 6000 με 2000 π.Χ. (νεολιθική περίοδος και εποχή του χαλκού). Κατά την παράδοση, ο πρώτος κάτοικος και βασιλιάς του νησιού ήταν ο Οινοπίων, γιος του Διόνυσου και της Αριάδνης.

Πρόβλεψη καιρού για τη Χίο

Ειδήσεις της Χίου...