Χίος ~ Η μυροβόλος

Θεατρική Παράσταση: "Σοπενχάουερ"

Θεατρική Παράσταση «Σοπενχάουερ».

Μονόλογος του Θεοδόση Πελεγρίνη, Καθηγητή Φιλοσοφίας, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών με ερμηνεία του ίδιου.

Ένας ηλικιωμένος ρακοσυλλέκτης, γυρίζοντας από τη νυχτερινή γύρα του στο σπίτι,διαπιστώνει ότι έχει χάσει το κλειδί της εξώπορτας. Περιμένοντας να ξημερώσει, γιανα καλέσει τον κλειδαρά, μονολογεί, με παραληρηματικό τρόπο.

Μέσα από το μονόλογό του αποκαλύπτεται ότι ήταν παιδί πλούσιας οικογένειας, που εγκατέλειψε την θέση του υφηγητού στο πανεπιστήμιο λόγω της αποτυχίας του να προσελκύει τουςφοιτητές στις παραδόσεις του. Η έλλειψη αγάπης από τους γονείς και τους γύρω τουτον ώθησε να γίνει ρακοσυλλέκτης και να στρέψει την αγάπη του στα πράγματα που μαζεύει από δω κι από κει. Μέσα από το παραλήρημά του αναδεικνύεται η πίστη του στη θέληση ως κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο και στην αξία της μουσικής.

Αυτές κι άλλες αναφορές του έργου παραπέμπουν με έκδηλα υπαινικτικό τρόπο στη ζωή και τη διδασκαλία του Σοπενχάουερ δίνοντας, έτσι, τη δυνατότητα στο θεατή να επικοινωνήσει αβίαστα με το μεγάλο Γερμανό φιλόσοφο.

Το έργο πρωτοανέβηκε στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο της επιτυχημένης θεατρικής σειράς «Η φιλοσοφία στη σκηνή».

Τόπος: 
Βιβλιοθήκη "Κοραής"
Χρόνος: 
25/09/2014 - 21:30

Περισσότερες φωτογραφίες