Χίος ~ Η μυροβόλος

Έκθεση πορτρέτων του Τσε Γκεβάρα "Ως σύγχρονος Προμηθέας"

Από την Πέμπτη 24 έως και την Τετάρτη 30 Απριλίου, η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου σε συνεργασία με το περιοδικό Independent, τη Φωτογραφική Λέσχη Χίου και την Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη παρουσιάζουν την έκθεση «ως σύγχρονος Προμηθέας» που αποτελείται από 40 φωτογραφίες – πορτρέτα που αφορούν τη θρυλική μορφή του Τσε Γκεβάρα και τη ζωή του στην Κούβα από το 1960 έως το 1964.

Οι φωτογραφίες, οι περισσότερες ανέκδοτες και κάποιες ελάχιστα γνωστές, είναι των Osvaldo και Roberto Salas και προέρχονται από το «Ινστιτούτο της Ελευθερίας της Κούβας» στην Αβάνα. Αποτελούν έναν φόρο τιμής από τους καλλιτέχνες του φακού σε έναν άνθωπο- σύμβολο, σημαία των επαναστατών και των προοδευτικών ανθρώπων του κόσμου.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 24 Απριλίου στις 8 μ.μ Θα προλογίσει ο Χιονίδης Παναγιώτης αρχισυντάκτης του independent.gr.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Παρασκευή, Σάββατο, Τρίτη 11 π.μ.- 2 μ.μ. και 7 - 9 μ.μ. και Δευτέρα, Τετάρτη 7-9 μ.μ.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ

Η έκθεση πλαισιώνεται από την προβολή της τριλογίας – ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου για τις γυναίκες στην Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τη δικτατορία:

ΠΑΡ 25/4, 8 μ.μ.
ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΒΑΛΤΟ (2007, 105΄)

Ένας φόρος τιμής στις γυναίκες της Αντίστασης. Από μαρτυρίες 40 γυναικών κατανοούμε τη σημαντική συμβολή τους στον αντιναζιστικό αγώνα. «Η ταινία αναφέρεται στη συμμετοχή και την προσφορά της γυναίκας καθώς και στις συνέπειες που υπέστη κατά την Αντίσταση και την περίοδο της Κατοχής 1941-1944.» Αλίντα Δημητρίου

ΣΑΒ 26/4, 8μ.μ.
Η ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ (2009, 98’)

Η ταινία παρακολουθεί τη ζωή 33 γυναικών μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας. Η ταινία αποτελείται από δύο μέρη:

Στο πρώτο μέρος οι Γυναίκες μιλάνε για το Δημοκρατικό Στρατό. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρουν: Γιατί πήγαν στο βουνό. Τις συνθήκες διαβίωσης. Πώς πολέμησαν στην πρώτη γραμμή δίπλα στους άνδρες.

Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στις Γυναίκες που στάλθηκαν στην εξορία: Χίος – Τρίκερι – Μακρόνησος.

ΚΥΡ 27/4, 8μ.μ.
ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ (2011, 120΄)

Η ταινία αναφέρεται αποκλειστικά στις γυναίκες που ταλαιπωρήθηκαν και κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επταετίας και σήμερα καταθέτουν τη μαρτυρία τους. Την εποχή της Χούντας ήταν μόλις είκοσι χρονών…Στην ταινία καταθέτουν τη μαρτυρία τους 50 γυναίκες.

Οι ταινίες προγραμματίζεται να προβληθούν και σε άλλες περιοχές της Χίου. Εάν ενδιαφέρεστε να γίνει προβολή στο πολιτιστικό κέντρο ή άλλο χώρο της περιοχής σας παρακαλούμε επικοινωνήσετε με μαζί μας!

Oι εκδηλώσεις προγραμματίζονται με αφορμή τα 73 χρόνια από τη Γερμανική εισβολή στην Αθήνα (27 Απριλίου 1941 – Κυριακή του Θωμά!-), τα 47 χρόνια από το πραξικόπημα της Χούντας των συνταγματαρχών (21 Απριλίου 1967) και τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, σαν σχόλιο σε μια εποχή ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης, στην Ελλάδα και παγκοσμίως, και είναι αφιερωμένες στον αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Τόπος: 
Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη (Αμάντου 26)
Χρόνος: 
24/04/2014 - 20:00 έως 30/04/2014 - 20:30

Περισσότερες φωτογραφίες