Χίος ~ Η μυροβόλος

Χωριά

Javascript is required to view this map.

Τα χωριά της Χίου είναι πάνω από 60 σε αριθμό και είναι διασκορπισμένα σε κάθε γωνιά του νησιού. Γεωγραφικά χωρίζονται σε Νοτιόχωρα, Βορειόχωρα και στα χωριά της κεντρικής Χίου, αν και το καθένα από αυτά έχει το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Το Νοτιόχωρα είναι και γνωστά ως Μαστιχοχώρια, μιας και στο νότιο τμήμα του νησιού ευδοκιμεί ο μαστιχοφόρος σχίνος. Το χωριά σε αυτό το τμήμα του νησιού έχουν συνήθως περισσότερο μόνιμο πληθυσμό από τα υπόλοιπα. Στα Νοτιόχωρα περιλαμβάνονται τα μεσαιωνικά καστροχώρια που εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική τους, αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων.

Στην κεντρική Χίο βρίσκονται τα Καμπόχωρα, με την εύφορη Καμπούσικη γη, τα χωριά που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού, όπως οι Καρυές, αλλά και μεσαιωνικά χωριά όπως ο Ανάβατος και τα Αυγώνυμα.

Τα Βορειόχωρα είναι περισσότερο απομονωμένα και "σκαρφαλωμένα" στο ορεινό τμήμα του νησιού. Περιλαμβάνουν τη Βολισσό και πολλά άλλα μικρότερα χωριά και διακρίνονται για τις φυσικές ομορφιές τους.

Το Πυργί είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της νότιας Χίου, που βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη. Πρόκειται για ένα χωριό-κάστρο, το οποίο διατηρεί αναλλοίωτο το μεσαιωνικό του χαρακτήρα μέχρι και σήμερα.

Το Πυργί οφείλει το όνομά του στον μεγάλο και ψηλό πύργο του, γύρω από τον οποίο χτίστηκε το χωριό, από πολλούς μικρούς και μεγάλους οικισμούς.

Τα Μεστά είναι ένα μεσαιωνικό χωριό-κάστρο και από τα πιο όμορφα "μαστιχοχώρια" της Χίου. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 35 χλμ. από την πόλη. Έχει αναδειχθεί διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, φρουριακού τύπου, που παραμένει αναλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων, το καθιστούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά χωριά του νησιού.

Το Βίκι είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της βόρειας Χίου, σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη. Είναι χτισμένο στη βόρεια πλαγιά του υψηλότερου βουνού της Χίου, του Πελινναίου, σε υψόμετρο περίπου 360 μέτρων. Από την θάλασσα απέχει περίπου 2,5 χιλιόμετρα.

Η Καλαμωτή είναι ένα χωριό της νότιας Χίου. Βρίσκεται σε απόσταση περίπoυ 21 χιλιομέτρων από την πόλη και έχει περίπου 700 μόνιμους κατοίκους.

Οι Κηπουριές είναι ένα μικρό γραφικό χωριό της Βόρειας Χίου που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 36 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου.

Οι Κηπουριές βρίσκονται στους πρόποδες του Πελινναίου, του μεγαλύτερου βουνού της Χίου.

Τα Καρδάμυλα είναι ένα χωριό της βορειοανατολικής Χίου, σχεδόν 30 χιλιόμετρα μακρυά από την πόλη, με περίπου 2000 κατοίκους. Βρίσκονται κτισμένα στην ίδια θέση με την αρχαία πόλη Καρδαμύλη, από την οποία κρατούν σχεδόν ανέπαφο το όνομά της. Τα παλαιά Καρδάμυλα περιγράφονται από τον Θουκιδίδη.

Η Λαγκάδα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στο βορειο-ανατολικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 17 χλμ από την πόλη της Χίου. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου και σε αυτήν κατοικούν περίπου 2000 κάτοικοι. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ναυτικοί ή ψαράδες.

Τα Αρμόλια είναι χωριό της νότιας Χίου, που βρίσκονται σε μια εύφορη κοιλάδα σε απόσταση 22 χιλιομέτρων περίπου από την πόλη της Χίου. Τα Αρμόλια αριθμούν περίπου 500 μόνιμους κατοίκους. Κοντινότερα χωριά είναι η Καλαμωτή, το Πυργί και η Βέσσα.

Ο Ανάβατος είναι ένα επιβλητικό μεσαιωνικό χωριό, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού της Χίου. Απέχει 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων περίπου, πάνω σε έναν λόφο με απόκρημνες πλαγιές, προσβάσιμος από ένα μόνο σημείο (βόρεια).

Σελίδες