Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βυζαντινό Μουσείο Χίου

Το Βυζαντινό Μουσείο Χίου βρίσκεται στην πόλη της Χίου δίπλα στην κεντρική πλατεία (Βουνακίου) και λειτουργεί από το 1980.

Το ίδιο το κτίριο του μουσείου παρουσιάζει ενδιαφέρον. Πρόκειται για οθωμανικό τέμενος, ονομαζόμενο και Μετζιτιέ Τζαμί, που κτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, με χορηγία του σουλτάνου Αβδούλ Μετζίτ.

Το τζαμί, ως μνημείο, και η έκθεση του μουσείου συνυπάρχουν αρμονικά και αλληλοσυμπληρώνονται. Η έκθεση δεν θίγει το χαρακτήρα του τεμένους, αλλά συμβάλλει στην ανάδειξή του αναδεικνύοντας παράλληλα το ίδιο το κτίριο ως έκθεμα.

Την τετραετία 2006 - 2010 το μουσείο παρέμεινε κλειστό λόγω των εργασιών επισκευής και εκσυγχρονισμού του. Την ίδιο περίοδο, οργανώθηκε η μόνιμη αρχαιολογική έκθεση του μουσείου.

Στον προαύλειο χώρο εκτίθονται παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά γλυπτά αλλά και περιόδου γενουατοκρατίας και τουρκοκρατίας. Επίσης, υπάρχουν εβραϊκές επιτύμβιες πλάκες και κανόνια του 17ου αιώνα, κατασκευασμένα από σίδερο και ορείχαλκο.

Στην κύρια αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Χίου βρίσκονται γλυπτά παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά, γενουατοκρατίας και λαϊκής τέχνης αλλά και επιγραφές, κεραμικά είδη λαϊκής τέχνης και μικροτεχνίας, ξυλόγλυπτα και μεταβυζαντινές φορητές εικόνες. Επίσης, υπάρχουν αποτοιχισμένες βυζαντινές και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες.

Μερικά από τα σημαντικά εκθέματα του Μουσείου είναι: Μία μεταβυζαντινή τοιχογραφία με παράσταση θαύματος του Αγίου Νικολάου, έργο του Αναγνώστου Μιχαήλ Χωματζά (1734), από το ναό Παναγίας Κρήνας. Ένα πιστό αντίγραφο του πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά «Η σφαγή της Χίου». Δύο μαρμάρινα υπέρθυρα της εποχής της γενουατοκρατίας, με θέμα τον Άγιο Γεώργιο.

Για τις ώρες λειτουργίας επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 2271026866, 2271081337

Byzantine Museum of Chios
Location

38.370631312046, 26.135986443232

Byzantine Museum of Chios

Κοντινά μέρη