Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ήθη και έθιμα

Ήθη και έθιμα Χίου

Chios Agas custom

Ο Αγάς


Το έθιμο του Αγά είναι ένα από παλαιότερα της Χίου και αναβιώνει κάθε Καθαρά Δευτέρα στην κεντρική πλατεία διαφόρων χωριών (Μεστά, Ολύμποι, Λιθί). Πρόκειται για μία παράδοση που έχει τις ρίζες της στην τουρκοκρατία, όταν οι Τούρκοι πασάδες που διοικούσαν τα Μαστιχοχώρια επέβαλαν ιδιαίτερα σκληρές ποινές.

Rocket war

Ρουκετοπόλεμος


Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που τηρείται κάθε Πάσχα στο Βροντάδο της Χίου. Οι δύο "αντίπαλες" ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, εκτοξεύουν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες με στόχο το καμπαναριό της αντίπαλης εκκλησίας, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

Traditional festivals (panigiria)

Πανηγύρια


Τα πανηγύρια αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της Χίου κάθε καλοκαίρι, με αποτέλεσμα το νησί ειδικά τον Αύγουστο, να μετατρέπεται σε μια απέραντη γιορτή.

Η αφορμή είναι συνήθως κάποια θρησκευτή γιορτή αφού κάθε χωριό έχει και έναν Άγιο να τιμήσει. Την ημέρα της γιορτής του, στην πλατεία του χωριού στήνονται μεγάλα τραπέζια, που φιλοξενούν τους επισκέπτες. Το γλέντι ξεκινά το βράδυ, το ποτό και τα φαγητά είναι άφθονα και η διασκέδαση συνεχίζεται μέχρι το πρωί, με τη συνοδεία μουσικής από τοπικές ορχήστρες.